dinsdag 10 augustus 2010

Stage : de natuur

Hup, hup, hup, hier is de volgende stage al. Na het grote succes van de vorige stage wou ik ook nu weer een enorm leuke week beleven met de kleuters. Deze week mocht ik de klas van juf Rita (2-3 a) overnemen ik mocht zelf een thema kiezen als het maar rond de natuur ging. Dus na een kort gesprekje met de kleuters bleek dat ze wel geintresseerd waren in kikkers, rupsen en water. Maar wat nu ... Dus kwam ik op het idee om in en rond de vijver te werken, ik ging meteen aan de slag om de klas om te toveren in een vijver. In de klas had ik een zwembadje geplaast waar water vanuit de vijver inzat. In mijn vijver zat ook een waterplant, dikkopjes en een vis.















De kleuters waren gefascineerd door het leven in ons "vijvertje". Elke dag gingen we samen rond de vijver zitten en gaven we het visje eten. Er werd natuurlijk nog veel meer gedaan gedurende deze week namelijk : de kleuters konden ook vissen in de klas, de kleuters konden boekjes lezen, kijken naar een poppenspel van onze rups. De rups die bang was van het water, ik had zelf een kort stukje uitgevonden waar er niet werd verteld. De kleuters mochten aandachtig kijken en er speelde rustige muziek. Daarna mochten de kleuters kort vertellen wat er gebeurde of wat zei dachten dat er gebeurde.
Ook hebben we samen nog kleine leuke vijvertjes gemaakt in het deksel van een schoendoos, de dieren en planten hebben we gemaakt uit zoutdeeg. En nog veel meer leuke dingen. Ik kan eerlijk zeggen dat het weer een zeer leuke stage was. Het afscheid viel me zwaar.

Nog enkele sfeerfoto's






maandag 9 augustus 2010

Zing eens een liedje ...

Hebben jullie ook wel eens zo een enorme zoektocht achter een liedje dat bij je thema past ? Of vind je geen gepast functioneel liedje ? Wel ik heb soms ook zo'n momenten, dan begin ik op internet of in de bib te zoeken en vind ik wel het liedje maar niet de partituren of omgekeerd. Ik heb een zeer goede site gevonden waar je allerlei liedjes kan op vinden met de partituren en ook de gezongen versie, als je klikt op deze link vind je misschien wat je zoekt .liedboek

Vind je het daar nog niet dan is er ook nog een zeer goed boek dat ik zelf ook heb gekocht namelijke het kleinste maatje, het is een boek met liedjes en versjes over onderandere motorische vaardigheden, dagindeling, beweging, taakjes en allerlei. (Het is verkrijgbaar op internet en in standaard boekhandel)

De kippiekip koffer !

We hadden een opdracht gekregen in het vak beeldopvoeding. We moesten een koffer beschilderen met prenten uit een zelfgekozen prentenboek. Ik wist niet goed waar te beginnen dus reed ik naar de bib. Toen ik in de bib aankwam ging ik rechtstreeks naar de afdeling prentenboeken. Ik snuisterde in heel veel boekjes maar toen zag ik een boek met een toffe kaft, ik was meteen "verliefd" op dit boek. Goed gedaan, kippiekip van Sarah Emmanuelle Burg, ik nam het boek en las het volledig uit. Toen wist ik het, ik ging kippiekip schilderen op mijn koffer. Thuis begon ik onmiddelijk te schetsen en dan te schilderen en hieronder kunnen jullie het resultaat zien van mijn koffer.

voorkant
achterkant

Mijn werkplekschool

Jullie weten ondertussen al dat ik het traject werkplekleren volg. Ik zat dit academiejaar op de werkplekschool Sint Paulus te Kortrijk. Daar amuseerde ik mij rot.
Als jullie interesse hebben in deze school of eens willen weten wat er zoal gebeurde in deze school kan je altijd eens een kijkje nemen op deze link : Sint Paulus

Ik wil de werkplekschool bedanken voor alle fijne momenten die ik daar mocht beleven.

Groetjes Kjara

Opstaan

Ik was eens aan het neuzen in het boek het kleinste maatje en daar vond ik heel veel mooie liedjes en gedichten . Er was één mooi gedichtje die me bijbleef, het gaat zo :

Tring, opstaan, opstaan.
Tijd om naar school te gaan.
Eerste je wassen,
dan even plassen.
Nu een boterham eten,
ben ik niets vergeten?
Dag mama, dag papa, dag broer, dag zus,
hier ..... smak... , elk nog een kus.
(H.V.H. uit het kleinste maatje)

Stage : de boerderij

In maart hadden we onze eerste "grote" stage. We stonden een volledige week bij de kleuters en we verdiepten ons in de boerderijwereld.
Ik stond in de 2-3 b klas van juf Sabine. Ik toverde de klas om tot een echte boerderij zoals jullie zien op deze foto.















Er was een hoekje waar de kleuters met alle dieren in het lekkere stro konden spelen, toen de kleuters de eerst ochtend de klas binnen kwamen waren ze allemaal dol op deze hoek. Iedereen wou er onmiddelijk in spelen. Daarom hadden we een beurtrol afgesproken zodat iedereen eens in deze boerderijhoek kon spelen.

Ik verrijkte de boekenhoek met allerlei boeken over de dieren zowel prentenboeken als informatieve boeken over de dieren, tractors,...

Op donderdag mochten we allemaal samen met de andere leefgroepen naar de boerderij op bezoek gaan. Dit was het hoogtepunt van mijn stageweek. We werden daar heel goed ontvangen door de lieve boer en de boerin, ook waren er knechten die we mochten helpen. We mochten brood bakkenen bieten malen,...

Het was een schitterende week met heel veel ervaringen zowel voor mezelf als voor de kleuters.

Groetjes kjara

hallo

Welkom beste medestudenten en lectoren op mijn nieuwe blog,

Op mijn blog komen af en toe eens foto's en dergelijke info over wat ik allemaal heb gedaan in de werkplekschool of voorbeelden van mijn opdrachten. Eventueel kunnen jullie hier ideetjes op doen.

Hopelijk nemen jullie af en toe een kijkje en vinden jullie dit een amusante blog.

groetjes kjara